GESCHIEDENIS VAN LOEF

Brasserie Loef is genoemd naar Dirk-Loef, graaf van Horne.

De graven van Horn waren in de middeleeuwen heer van de heerlijkheid ‘Heeze, Leende en Zesgehuchten’. Het wapen van de graven van Horne bestaat uit drie hoornen, die nu ook in het wapen van de gemeente Heeze-Leende terugkomen.

Een heerlijkheid was tot aan de tijd van Napoleon een bestuurlijke eenheid, op dezelfde manier als een graafschap of hertogdom dat was. De heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten was één van de grootste heerlijkheden in dit gebied, in totaal 120 km²: van de Achelse Kluis (nu: België) tot aan Stratum, dat nu een deel van Eindhoven is. Het zuidoostelijke deel van Eindhoven (waaronder Tivoli), viel onder dat gebied. De heerlijkheid werd bestuurd vanuit slot Eymerick, nu onderdeel van kasteel Heeze. In 1762 is het gebied afgegrensd met grenspalen, die voor een groot deel nu nog op hun oorspronkelijke plaats te zien zijn (er bestaat een boekje met wandelroutes langs de grenspalen).

Heeze, Leende en Zesgehuchten was een groot deel van de middeleeuwen een vrije heerlijkheid, dat wil zeggen dat het niet tot een ander gebied, zoals een graafschap of hertogdom behoorde. In 1334 kon de toenmalige heer van de heerlijkheid, Willem IV van Horne, van een nicht het kasteel Gaasbeek bij Brussel erven. De hertog van Brabant, Jan III, stelde als voorwaarde dat hij de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten zou inbrengen in het hertogdom Brabant. Sinds 1334 is het gebied van de heerlijkheid dus onderdeel van Brabant.

Dirk-Loef, zoon van Willem IV van Horne, was van 1356 tot 1391 heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten. Hij is vooral bekend als de stichter van slot Loevestein op de samenvloeiing van Waal en Maas. Slot Loevestein kan dus als een filiaal van Heeze worden beschouwd.